середа, 28 серпня 2024 р.

Арт-терапевтична техніка "Скринька скарбів"

✋Привіт, друже! В наш час дуже важливо розуміти що для нас є ресурсом, аби вміти вчасно собі допомогти. 

Тому пропоную тобі цікаву техніку арт-терапії під назвою "Скринька скарбів".

Тож давай перейдем до неї. Що треба робити?

✅Підготуй для себе чистий аркуш паперу і кольорові олівці або фарби. 

✅Сядь у затишне і зручне для тебе місце.

✅Налаштуй свої думки на цікавий процес.

✅Заплющ очі і уяви  скриньку зі скарбами.

✅Коли будеш  готовий розплющ очі і намалюй на папері свою скриньку. Приділи процесу стільки часу, скільки вважаєш за потрібне.

✅Коли твоя скринька готова, уважно розглянь її, і пропоную тобі задати собі кілька питань і записати відповіді:

-Яка вона, моя скринька?

-Що знаходиться всередині неї? Що довкола?

-Що є найціннішим в моїй скринці?

-Кому вона належить?

-Які емоції вона викликає?

-Чи володіє моя скринька якоюсь силою чи енергією?

-Чи хочеться в неї щось додати? Чи може забрати?

Відтак, давши відповіді на ці питання зверни увагу на перші думки які спадають на розум. Порефлексуй, можливо, що твої  відповіді відкриють тобі нові розуміння власних потреб?

👥Якщо тобі потрібна психологічна підтримка та/або допомога в складній ситуації, якій ти опинився(лась) - ти маєш змогу отримати консультацію психолога  (безоплатно). Пиши  @oholichenko



четвер, 22 серпня 2024 р.

🤓 1 вересня без стресу 🤓 #Піклуємось_про_себе #школа #Психічне_здоров'я #батьки і діти

 До нового навчального року залишається більше тижня. Після літніх канікул завжди важко повертатися до навчання. І це стосується абсолютно всіх учасників освітнього процесу. Ми підготували декілька порад які допоможуть як дітям, так і батькам максимально ефективно розпочати новий шкільний рік.

Режим. Щонайменше за 1,5-2 тижні потрібно поступово повертатися до необхідного режиму. Нехай дитина щодня вкладається в ліжко на 10-15 хвилин раніше. Важливо пам’ятати, що учням молодших класів на сон потрібно 10-11 годин, учням старших – не менше 8-9.

Шопінг. Разом з дитиною складіть перелік усього необхідного та вирушайте до магазинів завчасно. Так ви зможете придбати усе без поспіху і не з залишків, а з можливістю вибору. До того ж спільне планування допоможе дитині відчути себе доросліше, укріпить відчуття довіри. І навіть якщо ви б особисто придбали зошит із зображенням песика, а не автівки, але дитина хоче саме такий, то пам'ятайте: щоразу відкриваючи омріяний зошит, дитина відчуватиме задоволення. Цей зошит може стати символом спокою і родинного захисту в теперішній непростий час.

Технічне забезпечення. Вже котрий рік поспіль гаджети не просто полегшують життя школяреві, а виявилися вкрай необхідними (якщо не єдино можливими) для отримання знать. Тож було б дуже доречно про всяк випадок завчасно розглянути усі можливі види навчання (очне, змішане, дистанційне) та заздалегідь продумати різні варіанти. Це може бути як ремонт старої техніки, так і придбання нової. Або, можливо, ви взагалі складете покроковий план дій у різних ситуаціях. Це допоможе і дитині, і батькам звести рівень стресу до мінімуму.

Обмеження і компроміс. У кожної сім’ї є свої правила. Обговоріть з дитиною те, скільки у неї буде часу на комп'ютерні ігри, інтернет, перегляд ТБ, прогулянки з друзями. Спробуйте домовитися таким чином, щоб було комфортно всім членам родини. І пам'ятайте, що обмеження важливі і потрібні не тільки для учнів молодших класів, а і для старшокласників.

Ритуали. Подумайте про ритуали які допоможуть легше адаптуватись у навчальному році. Позитивні емоції «перейдуть» у новий навчальний рік і таким чином школа буде асоціюватися з чимось дуже приємним.

«Меню» для батьків. Не тільки дітям, а і батькам буває важко ввійти у навчальний графік дитини. Особливо складно батькам учнів молодших класів. Адже їх чекають не тільки складні підйоми, дрімота за сніданком, капризи і небажання рано виходити з дому або підключатись до онлайн-уроку, а і необхідність відводити/забирати дитину зі школи, робити разом уроки та готуватися до творчих конкурсів. Тож було б чудово потурбуватися про себе заздалегідь: продумати щоденне меню на два тижні; скласти перелік осіб які в разі необхідності можуть допомогти дитині дістатися школи (чи забрати її); за необхідності відкласти або перенести гостини чи великі свята до яких потрібно готуватися.

"Шлях до школи". Якщо дитина вперше йтиме до нової школи, то пройдіть цей шлях завчасно разом. З'ясуйте всі можливі варіанти, засікайте час, оберіть найбезпечніші маршрути.

❗️ Пам’ятайте, що головне у стосунках – спілкування. Розмовляйте з дітьми / дружиною / чоловіком, радьтеся щодо різних питань, просіть допомоги, делегуйте завдання. Так усі будуть відчувати свою причетність до «великої справи», зменшиться ризик перенавантаження. Також від оточуючих часом можна почути дуже незвичні ідеї щодо реалізації буденних справ.



🤓 Як вчителю не вигоріти? 🤓 #Психічне_здоров’я #вчитель #школа #стрес #вигорання #рекомендації

 До початку нового навчального року залишилося менше місяця. В декого ще триває відпустка, а дехто вже активно повертається до робочого процесу. Проте дуже важливо пам’ятати, що вигорання це не брудні капці, які можна лишити за дверима. Це наче брудні ноги, які зостануться такими, допоки ви їх не відмиєте.

Саме тому вже зараз варто починати піклуватися про себе і займатися профілактикою вигорання.

✅Свідомий відпочинок — це критично важливо, адже в основі вигорання — накопичена втома. Ривок активності на 9 місяців, а потім занурення у відпочинок не спрацюють для вашого відновлення. Важливо відпочивати цілеспрямовано й постійно. Делегуйте домашні обов’язки іншим, щоб мати можливість відпочити після роботи; беріть паузу на перерві, щоб «провітрити» мізки під час роботи; не навантажуйте час на канікулах, намагаючись встигнути все, щоб насолодитися часом без учнів.

Ми передбачаємо, що до цього пункту може бути чимало заперечень, як то «У мене є діти шкільного віку і я маю допомагати їм з домашнім завданням» або «Я вчитель молодших класів і на перерві ніколи навіть до туалету сходити», чи «На канікулах адміністрація завантажує семінарами і тренінгами «по самі помідори», тож цей час здається гіршим за учбовий» та інші. Спробуйте шукатирізні варіанти, встановлювати рамки і обмеження, відстоювати власні кордони. З домашнім завданням можуть допомогти інші члени родини і чим старше стає дитина, тим більше самостійності вона має проявляти. В класі введіть правило «5 хвилин для вчителя»: коли за старшого виступає хтось із учнів, а ви в цей час можете сходити до туалету, випити кави чи просто посидіти і тиші. Занадто активній адміністрації варто пояснити, що користь від вашого відпочинку буде значно більшою, ніж додаткові курси.

✅Виключення стресу із планів – саме чітке планування (щоденний, щотижневий, місячний і річний графіки) допоможе запобігти багатьом проблемам і просто не дасть стресу шансів. Коли ви, а разом і ваш мозок, знає, що буде відбуватися далі, то це значно знижує рівень гормонів, які відповідають за стрес. Окрім того, під час планування можна побачити і за потреби скоригувати співвідношення дім-особисте-робота. Жоден із цих пунктів не має бути пригніченим за рахунок інших. Вносьте в плани час із родиною, сімейні свята, зустрічі з друзями, час для себе. І не соромтесь відповідати відмовою, якщо хтось раптом спробує втрутитись у ваші плани: «Я не зможу на завтра підготувати цей терміновий звіт, адже це мій особистий час і я вже маю плани», «Я не можу вигуляти собаку, оскільки моя черга завтра, а зараз у мене підготовка до контрольної».

✅Емоційна самодопомога – це та навичка, яка допоможе зробити життя більш врівноваженим і стабільним. Вчитель – це людина, яка працює не тільки з 30-ма учнями класу, а і з їх батьками. А якщо таких класів декілька? І не забуваймо про колег, адміністрацію, батьківські чати власних дітей… Вся ця неймовірна кількість людей здатна вивести з рівноваги будь-кого. Проте це геть не означає, що необхідно забути про власні емоції і випромінювати лише спокій і любов. У будь-якій ситуації вчитель має миттєво зреагувати та знайти вихід. Інколи емоції вчителя мають високий градус, зашкалюють, але він нічого з цим не робить, що надалі проявляється в неефективному прийнятті рішень.

Знайдіть свій інструмент для переживання емоції: дихання, рух, звук. Відпрацюйте вправи на дихання, які можна робити навіть під час уроків. Займайтеся фізичною активністю (біг, прогулянки, спорт або йога) і навіть під час уроків рухайтесь (від учня до учня, виходьте у коридор, введіть фізкульт-хвилинки не тільки для дітей). Навіть під час уроків можна тихенько вмикати класичну музику, на класних годинах разом із дітьми слухайте їх улюблені композиції, співайте разом з учнями, мугикайте.

Не соромтесь говорити про власні емоції, адже, по-перше, не всі здатні їх розпізнати без вербальної підказки і, по-друге, це повертає здатність іншим побачити в вас перш за все людину.



неділя, 18 серпня 2024 р.

Актуальні рекомендації #тривога #стрес #панічні атаки #Психічне_здоров'я #війна

На жаль, війна в Україні триває. Практично щодня новини змушують нас усіх зригатися. А коли є невеличке затишшя - ми відчуваємо постійний стрес від очікування поганих новин.

Ми зібрали для вас деякі рекомендації, що ніколи не втрачають своєї актуальності.

Бережіть себе і один одного!

 
























🤓 Коли про нас говорять інші 🤓 Вчимось не брати до серця # профілактика# ментальне здоров'я#

Дуже чітка та корисна інформація щодо збереження власних нервів.

🤓 Ресурсна гра 🤓#Психічне_здоров'я #ресурс #профілактика

 Надворі вже серпень і це означає не лише останній день місяця, а і час, який точно варто запам'ятати. У серпні вже не так спекотно, тож є можливість насолодитись прогулянками, смачною городиною, за можливості пострибати у теплих калюжах, позасмагати, зустрітися з друзями у парку або на літній терасі кафе.

Пропонуємо вам цікаву гру, яка допоможе краще запам'ятати цей місяць і пізнати себе (див. інфографіку).

В цю гру можна грати щомісяця і щороку. Результати завжди будуть різними, а відчуття - неймовірними.








Адаптація 📌 Пам’ятка для батьків майбутніх першокласників