вівторок, 24 жовтня 2023 р.

🤓 Керуємо власними емоціями: робота з тривогою 🤓

ТРИВОГА — негативно забарвлена емоція, що виражає відчуття невизначеності, очікування негативних подій, важковизначені передчуття.

На психологічному рівні тривога відчувається як напруга, стурбованість, хвилювання, нервозність, що може виражатись у вигляді почуттів невизначеності, безпомічності, безсилля, незахищеності, самотності, передчуттям невдачі, неможливістю прийняти рішення тощо.

На фізіологічному рівні реакції тривоги проявляються у посиленому серцебитті, частішому диханні, підвищенням артеріального тиску, зростанні загальної збудженості, зниженні порогів чутливості, нейтральні стимули отримують негативне забарвлення.

Подолати тривогу не так просто але дуже важливо. Це дасть змогу самостійно керувати своїми емоціями та вчинками.
✅В кризових ситуаціях глибоке дихання і спокійні медитації не допомагають, але нормалізувати дихання, особливо з увагою до довгого видиху – можна. Це дуже проста, важлива і ефективна техніка. Корисно при будь-якому прояві сильних емоцій.
✅Також корисні будь-які техніки «заземлення»: повертаємо зв’язок з реальністю відповідаючи на прості питання, говорячи вголос, торкаючись до предметів тощо.
✅ Обов’язковою вправою є м’язове розслаблення: спочатку ми примусово ще більше напружуємо м’язи всього організму, а потім розслаблюємося. І так декілька разів.
✅Також чудовим помічником у подоланні тривоги та зниженню стресу є фізична активність. Це може бути будь-що до чого у вас зараз є доступ: потанцювати, пострибати, зробити прибирання в будинку/ на вулиці, волонтерство у місті/селищі тощо.
✅ Деяким людям для заспокоєння вистачає усамітнення та тимчасової бездіяльності. Це також один із варіантів зниження рівня тривожності.



Немає коментарів:

Дописати коментар