вівторок, 24 жовтня 2023 р.

Профілактика: куріння 🤓

Куріння, як соціальне явище, увійшло в життя людства з давніх часів. І хоча всі знають, що це шкідлива звичка і несе за собою безліч негативних наслідків, кількість тих, хто свідомо кинув палити, залишається дуже низькою.
Куріння будь-яких тютюнових виробів, незалежно від дози, так чи інакше шкодить організму. Під час куріння організм поглинає не тільки нікотин. Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких щонайменше 250 є токсичними, а близько 70 викликають онкологічні захворювання. Деякі з цих елементів входять також до складу отрути для комах, лаку для дерева, містяться у щурячій отруті, рідині для зняття лаку тощо.
Електронні цигаркив порівнянні зі звичайними, були винайдені відносно нещодавно – у 2003 році в Китаї. Головна мета створення: допомогти людям кинути палити. Проте згідно з дослідженням Київського міського інституту соціології за 2020 рік, кількість курців серед чоловіків за рік зросла з 3,9% до 6,4, серед жінок з 5,8% до 13,2%, і продовжує зростати.
Понад 70 % підлітків вважають, що куріння електронних сигарет є безпечним для здоров’я. Понад 50% 15-17-річних підлітків курили електронні сигарети.
Курінням люди задовольняють (маскують) інші потреби. Наприклад, «протест проти заборони» - може бути потребою у незалежності, особистому просторі. Або навпаки – потребою у підтримці. Також за цим може стояти бажання бути схожим на важливого дорослого або іншу людину, яка в даний час має значний вплив на підлітка. Під час війни часто хлопці таким чином хочуть довести, що вони вже дорослі і їм можна довіряти важливі речі або для того аби військові не проганяли їх, а дозволили посидіти поруч, покурити і поговорити (тобто бути причетним до чогось великого). Після переїзду у нове місто чи країну, паління може здатись підлітку найлегшим засобом приховати стрес і «влитись» у компанію.
З підлітками варто проговорювати варіанти, чим можна замінити куріння. Часто вони самі знають достатньо способів, проте їм важлива підтримка. Варто разом скласти перелік альтернатив, які підліток самостійно може спробувати і мати власний рейтинг найкращих.
Серед загальновідомих наслідків від куріння таких, як неприємний запах з роту, від одягу та волосся, тремтячі руки, слабке серце, подразнення очей, поганий кровообіг тощо варто додати і ті, на які спочатку мало хто звертає увагу:
  • виснаження нервових клітин (як наслідок неуважність, повільне мислення, швидка втома);
  • патологія зорової кори (втрата гостроти зору та відчуття кольору);
  • вплив на щитовидну залозу (постійна спрага, порушення сну та загального стану здоров’я);
  • зношення серцевого м’язу (ризик інсульту);
  • проблеми зі шкірою (мішки під очима, жорсткість шкіри, прищі, бородавки, псоріаз);
  • проблеми з легенями (ускладнене дихання, бронхіт, рак легень);
  • уповільнюється / припиняється розвиток грудних м’язів
  • вплив на репродуктивну систему (у дівчат: ризик безпліддя чи позаматкової вагітності, викидня, рак молочної залози; у хлопців: імпотенція, здатність досягати і підтримувати ерекцію).
Для підлітків не так важливо, що з ними може статися, чи не статися пізніше (це особливості віку - так далеко вони просто не заглядають). Тож варто акцентувати їх увагу на тих наслідках, які супроводжують курців зі стажем в 1-2 роки.






























Немає коментарів:

Дописати коментар