четвер, 9 листопада 2023 р.

Профілактика суїцидальної поведінки. Все в твої руках

На жаль, про цю тему не прийнято говорити вголос. Лише пошепки, у напівтемряві, натяками. Це може бути пов’язане з тим, що багато років самогубства були табуйованою темою і серед церков (де і по сей день не беруться відспівувати небіжчиків), і серед суспільства. Адже самостійно позбавити себе життя – вважається найбільшим гріхом. Проте від замовчування проблема нікуди не дівається. І кожному варто знати, що причини, які підштовхнули людину до такого кроку, не завжди лише в ній.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожні 45 секунд одна людина в світі позбавляє себе життя.
В Україні за 2020рік щонайменше 6 092 громадян позбавили себе життя, за 2021 рік – 5 914 осіб, лише за січень 2022 року – 389 (надалі офіційна інформація відсутня) – Мінфін. Самогубства посідають четверте місце серед причин смерті людей віком 15-29 років. За даними ЗМІ лише за три останні місяці (липень-вересень) 2023 року 29 неповнолітніх осіб скоїли самогубство.
Самогубство рідко буває спричинене лише однією обставиною чи подією. Найчастіше це низка факторів – міжособистісні стосунки, індивідуальні фактори, оточення, атмосфера в родині тощо.
Не завжди людина ретельно готується до самогубства: віддає борги, завершує справи, робить прощальні візити. Часто це буває імпульсивна дія, спричинена якоюсь подією. Особливо це стосується підлітків, адже рухливість емоцій, розподіл світу на чорне і біле, великий вплив зовнішнього тиску постійно супроводжує їх.
Самогубство – це важка тема, яку хочеться перегорнути і викреслити із життя, наче це тебе не стосується. Проте біль від втрати близької людини і усвідомлення того, що цьому можна було зарадити – залишаються поруч на все життя.
#ЦентрФлоренс #ПрофілактикаЦФ #самогубство #suicide #підлітки #ризик



Немає коментарів:

Дописати коментар