четвер, 25 квітня 2024 р.

ПРИТЧА-ТЕСТ "Що означає бути справедливим?"

Не та людина справедлива, яка не образить, а та, яка б могла образити, та не захотіла.
Якою мірою міряєш, такою мірою і тобі буде відміряно. Ми забуваємо цю давню цитату, а між тим, вона залишається актуальною. І той, хто без наміру робить щось для свого наставника, ніколи не запідозрить і його в брехні. 
ПРИТЧА
Дружина одного бідного чоловіка робила масло, а він потім продавав його в місцеву крамницю. Вага одного бруска становила 1 кг. Отримана виручка була непоганою підмогою для сім’ї. Але одного разу бакалійник став сумніватися в чесності бідняка, який продавав йому масло і вирішив зважити куплені порції. Виявилося, що кожна з них важила не кілограм, а 900 грам. Це дуже розізлило чоловіка. На наступний ранок, коли той самий жебрак знову прийшов в магазин, бакалійник роздратовано сказав:
 — Більше не принось мені своє масло! Я все одно у тебе нічого не куплю, шахрай! Ти мені говорив, що кожен шматок важать по кілограму, тоді як насправді в них по 900 грам. Я не дозволю себе дурити! Бідолаха помітно засмутився, опустив погляд і сказав: 
— У нас, господар, немає чим зважувати… Мірою мені завжди слугував кілограм цукру, який я купив у тебе. По ньому ми з дружиною і зважували масло… 
Завжди пам’ятайте, що вашою мірою будуть вимірювати і вас!
Тест: Чи є у вас почуття справедливості?
1. Вам допомогли заробити гроші. Чи готові ви віддати частину з них того, хто вам допоміг?
2. Вам повідомили, що ваш друг (подруга) невтішно відгукувався про вас. Чи позначиться таке повідомлення на ваше ставлення до одного (подрузі)?
3. Якщо сваряться ваші батьки, то намагаєтеся ви їх примирити?
4. Якщо вчитель робить вам заслужене зауваження, то чи погоджуєтеся ви з ним?
5. Якщо у вашій присутності говорять те, про що ви не згодні, то чи підтримуєте ви сказане?
6. Кидаєте ви гру, коли починаєте програвати?
7. Якщо ви впевнені у своїй правоті, то вислухуєте ви того, хто з вами не згоден?
8. Чи намагаєтеся ви відплатити за нанесену раніше образу?
9. підсміюється ви над ким-небудь, щоб розвеселити оточуючих?
10. Якщо вам приписують чужі заслуги, то чи погоджуєтеся ви з цим?
Ключ до тесту:
Зараховано собі по одному балу за відповідь «ТАК» на питання 1, 3, 4, 7 і за відповідь «НІ» на питання 2, 5, 6, 8, 9, 10.
8 балів і більше. Ви досить справедливі, і люди, мабуть, відчувають це. Вони не будуть приставати до вас з плітками і пустими обвинуваченнями на адресу тих, хто поруч, - це марно. З вас може вийти хороший суддя або прокурор. Хотілося б застерегти від категоричності в вираженні своєї думки. Це часто відштовхує хороших людей. Будь-яка думка потрібно висловлювати так, щоб воно не було сприйнято як повчання або єдина істина.
Від 3 до 8 балів. Ваша справедливість - справа випадку. Для одних ви справедливі, а для інших - не дуже. Є небезпека стати «флюгером». Так називають людей, які повертаються в ту сторону, в яку «дме вітер». Постарайтеся не ділити людей на «своїх» і «чужих». Від цього програєте, перш за все, ви: люди, які, можливо, потрібні вам більше за інших, пройдуть повз.
Менше 3 балів. Ви  не дуже справедлива людина. Навколишні вас люди впевнені, що до вас звертатися зі своїми потребами марно: ви можете «порадити» не те, що потрібно і корисно людині, а то, що вигідно вам. А вам може бути вигідно все, що не вигідно іншим. Будьте справедливі до людей, і вони будуть частіше повертатися до вас і вашим потребам особою.

Немає коментарів:

Дописати коментар