вівторок, 7 травня 2024 р.

ПРО ПСИХОТРАВМУ

Вперше в 1905 році про психотравму заговорив Зигмунд Фрейд та ввів це поняття в медичну та психологічну практику.

ПСИХОТРАВМА розвивається під впливом багатьох причин і факторів. Всі вони обумовлені хвилюваннями та переживаннями з приводу негативних життєвих подій, горя, важкого захворювання, припинення дружніх зв'язків і т. п.

На думку психологів, прояви травми психіки схожі з наслідками важкого стресу. Навколишні помічають, що зазвичай врівноважена людина раптом стає легко вразливою для найменших неприємностей.

Така реакція нервової системи залежить від індивідуального сприйняття хвилюючих подій, власного ставлення до них, стану фізичного та психічного здоров'я, емоційної врівноваженості. На схожі події всі люди реагують абсолютно по-різному: одну ситуацію можна сприймати як трагічну, а можна розглядати її лише як звичайне непорозуміння.

ЧАСТО ПІСЛЯ ВАЖКОГО СТРЕСУ:

📌людина відчуває себе безпорадною, 

📌у всьому бачить небезпеку, 

📌не може адекватно оцінити те, що відбувається навколо

📌людину переслідує відчуття, що власне життя вийшло з-під контролю, 

📌майбутнє здається невизначеним і забарвленим в похмурі тони.

До психологічних переживань приєднуються й фізичні симптоми. По суті своїй вони психосоматичні - розлади нервової регуляції викликають численні ознаки порушень у внутрішніх органах й ендокринній системі.

НАСЛІДКИ ВИЯВЛЯЮТЬСЯ ТИПОВИМИ:

📍стан внутрішньої напруги;

📍підвищена тривожність;

📍постійне обдумування події, що сталася;

📍плаксивість і апатія;

📍небажання спілкуватися з ким-небудь;

📍страх за благополуччя своїх близьких.

Розібратися в причинах хворобливого стану можуть допомогти психологи та психотерапевти. Вони допоможуть подолати наслідки психотравм і уникнути можливих ускладнень.

Немає коментарів:

Дописати коментар