вівторок, 7 травня 2024 р.

ЧОМУ ПІДЛІТКИ ЗАВЖДИ ВТОМЛЕНІ

Прокинувся – а вже втомився. Пограв у комп'ютер – і втомився. Просто лежав на дивані, дивився у стіну – втомився.

Здається, що це вони так ухиляються від навчання чи обов’язків, але насправді найчастіше підлітки справді відчувають втому!

Тут є просте пояснення - дуже активне зростання та перебудова всього організму.

Тіло стрімко росте, витягуються трубчасті кістки, болять м'язи, може раптово набратися несподівана вага (яка часто потім іде сама собою). 

Чим швидше росте підліток, тим більше навантаження на серце. При цьому кровоносні судини відстають від бурхливого зростання серця, тому може виникнути слабкість, підвищена стомлюваність, підвищений тиск, задишка, нервозність, поганий сон.

Регуляторна система, яка підтримує постійний артеріальний тиск у будь-якому положенні тіла, у підлітків тимчасово відстає у розвитку - звідси може бути ефект "встав з ліжка - запаморочилася голова".

Центральна нервова система перебуває у стані високої активності та збудження, тому часто підлітки дуже різко реагують на якісь зовнішні події – збудження у них може переважати над гальмуванням.

Саме у підлітковому віці починається затримка фаз сну.

Мелатонін – гормон, який виробляється регулює цикл сну та неспання – починає досягати піку пізніше. Підвищуватися рівень починає з 23-00 – 00:00 і залишається високим до 8 ранку.

Тому підлітків так важко змусити піти спати раніше, а потім розбудити.

Немає коментарів:

Дописати коментар